העוף הירוק של אבא יואל – הסיר הכי מנחם שתעמידו השבת
- Shahaf Bendarkar

- 27 בנוב׳
- זמן קריאה 3 דקות
יש מנות שאוכלים כדי לשבוע, יש מנות שאוכלים כדי להתענג, ויש מנות שהן פשוט... הלב שלכם בתוך סיר. הצ'יקן מסאלה הירוק של אבא שלי, יואל ז"ל, הוא בדיוק המנה הזו.

אם הייתם שואלים את שחף הצעיר, הנער המתבגר, מה המאכל האהוב עליו בעולם – התשובה הייתה נורית בתוך שנייה וחצי. לא המבורגר, לא פיצה. העוף הירוק של אבא. אני לא מגזים כשאני אומר לכם שהייתי מסוגל לפרק סיר שלם לבד. ואני מדבר איתכם על סדר גודל של 30 חתיכות עוף (!) בארוחה אחת. זה היה טקס של טורף, של אהבה, של רעב שאי אפשר להשביע.
אבא, עם החיוך השקט והעיניים הטובות שלו, קלט את זה מהר מאוד. הוא הבין שאם הוא רוצה שיישאר משהו לשאר המשפחה לשבת, הוא צריך אסטרטגיה. אז במשך שנים, זה היה הנוהל בימי שישי בבוקר: על הגז עמדו שני סירים ענקיים. סיר אחד לכל המשפחה, וסיר אחד – רק בשבילי. הוא היה מכין את זה באהבה אינסופית, מוסיף את תפוחי האדמה שידע שאני אוהב, בידיעה שהבן שלו הולך להתענג על כל ביס וביס.
הטעם של הגעגוע מאז שאבא הלך, המנה הזו הפכה למשהו אחר. היא כבר לא רק "טעימה בטירוף". היא זיכרון חי. בכל פעם שאני מעמיד את הסיר הזה, כשהריח של הכוסברה המטוגנת עם השום והפלפל מתחיל לעלות ולהשתלט על המטבח, הגרון שלי מתכווץ והלב מתרחב בו זמנית. זה הרגע הזה, שבו אני מחייך מאושר כי הריח הזה הוא "בית", ובו זמנית מזיל דמעה כי אני כל כך מתגעגע ליד שלו, לנוכחות שלו במטבח לידי.
וזה לא רק אני. יש לי חבר טוב, נדב. עד היום, בכל פעם שהוא מכין את המסאלה הזו, הוא שולח לי הודעה או מתקשר בהתרגשות: "שחי, הכנתי את העוף! איזה ריח, אני נזכר באבא שלך!". זה הכוח של המנה הזו. היא משאירה חותם. כל מי שטועם אותה – פשוט מתעלף. יש בה עומק של טעמים שאי אפשר להסביר, חריפות שפותחת את הצ'אקרות ונחמה שעוטפת אותך מבפנים.
הסוד לטעם המושלם (תכלס) לפני שאנחנו צוללים למתכון, קבלו טיפ של זהב שאבא לימד אותי: המנה הזו היא כמו יין טוב – היא משתבחת עם הזמן. ביום שישי, כשהיא יוצאת מהאש, היא מדהימה. אבל בשבת בצהריים? אחרי שהעוף ותפוחי האדמה ישבו לילה שלם בתוך הרוטב הירוק וספגו את כל הטעמים... שם קורה הקסם האמיתי. הטעמים מעמיקים, החריפות מתאזנת, והבשר הופך לנימוח ברמה אחרת.
אז הנה הוא, המתכון הכי אישי שלי. תכינו אותו לאנשים שאתם אוהבים.
המתכון: העוף במסאלה הירוק של אבא יואל

מצרכים:
1 ק"ג נתחי עוף (שוקיים/ירכיים), נקיים וללא עור (אבא היה מקפיד על זה!)
3-4 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות גדולות (הם הולכים לספוג את כל הטוב הזה)
למשחה הירוקה (הלב של המנה):
2 צרורות כוסברה טרייה (עלים וגבעולים) – שטופים היטב
6-8 שיני שום
חתיכה יפה של ג'ינג'ר טרי (בערך 4-5 ס"מ), קלוף
2-3 פלפלים חריפים ירוקים (תלוי כמה אתם אמיצים, אצלנו זה היה חריף אש!)
מעט מים (רק כדי לעזור לבלנדר לזוז)
2 בצלים גדולים, קצוצים דק
2 עגבניות בשלות, קצוצות
מיץ מלימון אחד סחוט טרי (אל תוותרו, זה ה"קיק" שמאזן הכל)
תבלינים יבשים:
1 כף כורכום
1 כף גאראם מסאלה (איכותית! זה חשוב)
מלח לפי הטעם
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
מכינים את המשחה: בבלנדר או מעבד מזון, טוחנים את הכוסברה, השום, הג'ינג'ר והפלפל החריף עם מעט מים עד לקבלת משחה חלקה וירוקה בוהקת. הריח כבר יתחיל לשגע אתכם.
מטגנים בסבלנות: בסיר רחב וכבד (כמו שאבא אהב), מחממים שמן ומטגנים את הבצל עד שהוא הופך לזהוב עמוק. אל תמהרו כאן, זה הבסיס לטעם המתקתק.
מוסיפים את הירוק: מוסיפים את המשחה הירוקה לסיר עם הבצל. מטגנים יחד כמה דקות תוך כדי ערבוב, עד שהשמן מתחיל להיפרד מהתערובת והצבע הופך לירוק כהה ועמוק. זה השלב הכי חשוב!
תבלינים, עגבניות ולימון: מוסיפים את העגבניות הקצוצות, הכורכום, הגאראם מסאלה והמלח. מבשלים כמה דקות עד שהעגבניות נמסות לתוך הרוטב. עכשיו הרגע החשוב: מוסיפים את מיץ הלימון. הלימון פותח את הטעמים ונותן רעננות שמאזנת את כל הכובד של התבלינים.
השידוך: מכניסים את נתחי העוף ואת קוביות תפוחי האדמה לסיר. מערבבים היטב בידיים (או בכף עץ גדולה) כך שכל חתיכה תהיה עטופה בשמיכה ירוקה ומפנקת. נותנים להכל "להיסגר" כמה דקות ברוטב.
בישול: מוסיפים מים רותחים (לא להטביע, רק עד לגובה 3/4 מהתכולה). מביאים לרתיחה, מנמיכים להבה, מכסים ומבשלים כ-45 דקות עד שעה. אנחנו רוצים שהעוף יהיה רך, תפוחי האדמה נימוחים אבל לא מתפוררים, והרוטב סמיך ומצומצם (לא מרק!).
הגשה: מגישים חם, ליד הר של אורז בסמטי הודי לבן ופשוט (בלי קישוטים, הרוטב עושה את העבודה). לוקחים חתיכת עוף, מועכים קצת תפוח אדמה לתוך האורז, ודואגים שיש הרבה רוטב בכל ביס.
בתיאבון, ותנו חיבוק למי שמבשל לכם. זה לא מובן מאליו. שחף.




תגובות